1403/02/09
جمال سلیمی

جمال سلیمی

مرتبه علمی: دانشیار
ارکید:
تحصیلات: دکترای تخصصی
اسکاپوس: 32135
دانشکده: دانشکده علوم انسانی و اجتماعی
نشانی:
تلفن:

مشخصات پژوهش

عنوان
مطالعه زمینه ها و شاخص های مرتبط با دانشگاه پایدار در نظام آموزش عالی ایران: مقایسه رویکردهای دانشگاهی دولتی و غیر دولتی
نوع پژوهش
پایان نامه
کلیدواژه‌ها
توسعه پایدار، پایداری، شاخص ها و زمینه ها، دانشگاه های دولتی و غیر دولتی، دانشگاه پایدار، جامعه دموکراتیک، کاربست رویکرد میان رشته ای، همکنشی اجتماعی.
سال 1398
پژوهشگران سلمان دارابی(دانشجو)، نعمت اله عزیزی(استاد راهنما)، جمال سلیمی(استاد راهنما)، ناصر شیربگی(استاد مشاور)

چکیده

این پژوهش با هدف مطالعه زمینه ها و شاخص های مرتبط با دانشگاه پایدار در نظام آموزش عالی ایران و مقایسه رویکردهای دانشگاه دولتی و غیر دولتی انجام شد. در این پژوهش سازوکارهای دانشگاه پایدار و رسالت های همه جانبه و ذاتی آن به عنوان مبنایی برای تحلیل و شناسایی شاخص های پایداری دانشگاهی مورد استفاده واقع گردید. روش پژوهش آمیخته اکتشافی است که به شیوه پیاپی در دو بخش کیفی و کمی انجام شده است. در بخش کیفی، با انجام مصاحبه نیمه ساختار یافته با 17 نفر از متخصصان و سیاستگذاران حوزه آموزش عالی که به روش نمونهگیری هدفمند برگزیده شده بودند، ابعاد و مؤلفههای دانشگاه پایدار شناسایی شد. برای اعتباربخشی یافتههای کیفی، از راهبردهای: بازبینی از سوی مشارکت کنندگان در پژوهش، بازبینی از سوی همکاران، خود بازبینی پژوهشگر استفاده شد. در بخش کمی در چارچوب روش پژوهش توصیفی- تحلیلی و با پرسشنامه پژوهشگر ساخته، دیدگاه های 322 نفر از اعضای هیأت علمی دانشگاه های هدف گردآوری شد. روایی ابزارهای اندازه گیری، به وسیله متخصصان و پایایی آن ها با محاسبۀ آلفای کرونباخ تأیید شد. برای تحلیل داده ها، دربخش کیفی از روش تحلیل مضمون (شبکه مضامین) و در بخش کمی از نشانگرهای آماری توصیفی، آمار استنباطی و تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. تحلیل داده ها در فرایند کد گذاری، به شناسایی 318 مضمون منجر شد که در نهایت در قالب 26 مضمون سازمان دهنده و 8 مضمون فراگیر دسته بندی شد. یافته های پژوهش شامل 8 مقوله اصلی عناصر و ابعاد پداگوژی در فرایند های یاد دهی یادگیری، پژوهش پایدار، الزامات ساختی کارکردی، پایداری اجتماعی، پایداری اقتصادی، هویت علمی و آکادمی و دیپلماسی علمی در عصر جهانی شدن بود. نتایج یافته های کمی نشان داد که وضعیت موجود دانشگاه های مورد مطالعه در شاخص پژوهش پایدار در حد متوسط و در سایر مولفه ها پایین تر از حد متوسط است. همچنین نتایج یافته ها حاکی از تفاوت شاخص های دانشگاه پایدار در دانشگاه های دولتی و غیر دولتی بود. نتیجه گیری: تدوین، اجرا و ارزیابی مداوم شاخص ها و مولفه های پایداری دانشگاهی می تواند باعث ایجاد تحول و ثبات در نظام آموزش عالی و همراه شدن با علوم جهانی شود. بر این اساس دانشگاه پایدار دانشگاهی است که دارای راهبرد و استراتژی پایدار، دید فراکنشی و برخوردار از حمایت جامعه در پیاده سازی اصول و مفاهیم پایداری در کارکردهای یاددهی- یادگیری پایدار، پژوهش پایدار، تقویت جامعه دموکراتیک، حداقل سازی آثار منفی زیست محیطی، اقتصادی اجتماعی و بهداشتی بوده، و دارای الزامات ساختاری کارکردی، تعاملات علمی و آکادمیک، نظام اقتصادی و مالی تعریف شده و نیرومند که همواره در صدد تقویت هویت شهروندان حرفه ای در کمک به جامعه پایدار و پیشگام است.