1403/09/01
کامران چپی

کامران چپی

مرتبه علمی: دانشیار
ارکید:
تحصیلات: دکترای تخصصی
اسکاپوس: 55345306000
دانشکده: دانشکده منابع طبیعی
نشانی: استان کردستان - سنندج - بلوار پاسداران - دانشگاه کردستان - دانشکده منابع طبیعی - گروه مهندسی طبیعت - صندوق پستی 416 - کد پستی 6617715175
تلفن: +98-8733627721 Ext. 4321

مشخصات پژوهش

عنوان
برآورد هیدروگراف واحد مصنوعی با استفاده از تحلیل منطقه ای سیلاب و پارامترهای ژئومورفولوژیکی (مطالعه موردی: حوضه های آبخیز مارنج و کانی سواران، کردستان)
نوع پژوهش
مقاله چاپ‌شده در مجلات علمی
کلیدواژه‌ها
هیدروگراف واحد، پارامترهای ژئومورفولوژیکی، حوضه آبخیز کانی سواران، حوضه آبخیز مارنج، کردستان
سال 1390
مجله علوم آب و خاک (علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی سابق)
شناسه DOI
پژوهشگران عطااله شیرزادی ، کامران چپی ، پرویز فتحی

چکیده

برآورد هیدروگراف سیل، اولین و مهم ترین قدم در طراحی و اجرای طر ح های هیدرولوژیکی و هیدرولیکی از جمله در طرح های مهار سیلاب به شمار می آید. در حوضه های فاقد ایستگاه هیدرومتری برآورد هیدروگراف واحد بر مبنا ی خصوصیات ژئومورفولوژیکی حوضه ها صورت می گیرد. هدف از پژوهش حاضر برآورد هیدروگراف واحد مصنوعی با استفاده از تحلیل منطقه ای سیلاب و پارامترهای ژئومورفولوژیکی در دو حوضه آبخیز کان ی سواران و مارنج در جنوب شرقی شهرستان سنندج، می باشد. هیدروگراف 1 و 2 ساعته با استفاده از داده های دبی حداکثر سیل در ا یستگاه هیدرومتری بر مبنای تحلیل منطق ه ای سیلاب تهیه گردیدند . داده های زمانی دبی سیلاب برآوردی و مشاهده ای بر اساس ضریب ناش - ساتکلیف و ابعاد هیدروگراف واحد مصنوعی براساس خطاهای مطلق و بایاس مورد ارزیابی و صحت سنجی قرار گرفتند . نتایج نشان دادند که مد ل های رگر سیونی چند جمله ای دارای بیشترین ضریب تبیین برای محاسبه پارامترهای هیدروگراف واحد مصنوعی بوده اند. آزمون های صحت سنجی نشان دادند که داده های برآوردی دبیهای سیلاب با ضریب ناش- ساتکلیف؛988/0 برای هیدروگراف 1 ساعت و 933/0 برای هیدروگراف 2 ساعته از دقت بسیار بالایی برخوردارند. هم چنین ، مقدار خطای مطلق1294/0 برای هیدروگراف واحد 1 ساعته و 197/1 برای هیدروگراف واحد 2 ساعته و مقدار خطای با یاس نزدیک به صفر در هر دو هیدروگراف واحد، نشان داد که این مدل ها کارایی خوبی در تهیه هیدروگرا فهای 1 و 2 ساعته دارند. بنابراین می توان از چنین روشی برای حوضه های آبخیز با شرایط ژئوهیدرولوژیکی مشابه با حوضه های مورد مطالعه که فاقد ایستگا ههای هیدرومتری باشند، استفاده نمود.