1403/09/01
کامران چپی

کامران چپی

مرتبه علمی: دانشیار
ارکید:
تحصیلات: دکترای تخصصی
اسکاپوس: 55345306000
دانشکده: دانشکده منابع طبیعی
نشانی: استان کردستان - سنندج - بلوار پاسداران - دانشگاه کردستان - دانشکده منابع طبیعی - گروه مهندسی طبیعت - صندوق پستی 416 - کد پستی 6617715175
تلفن: +98-8733627721 Ext. 4321

مشخصات پژوهش

عنوان
برآورد رواناب حاصل از ذوب برف با استفاده از تصاویر ماهواره ای MODIS در حوضه آبخیز سقز (استان کردستان)
نوع پژوهش
پایان نامه
کلیدواژه‌ها
رواناب، سطح پوشش برف، تصاویر MODIS، تصاویر IRS ، مدل SRM، سقز
سال 1389
پژوهشگران هیرش انتظامی(دانشجو)، سید کاظم علوی پناه(استاد راهنما)، حمیدرضا متین فر(استاد راهنما)، علی درویشی(استاد مشاور)، کامران چپی(استاد مشاور)

چکیده

تحقیق و بررسی درباره منابع آب زمین همیشه مورد توجه محققان بوده است. در سالهای اخیر با افزایش روزافزون جمعیت و به تبع آن افزایش مصرف منابع آب در زمینه های مختلف زندگی انسان، این مطالعات رشد چشمگیری یافته است. برف یکی از مهمترین منابع آب است که منبع اصلی آب شیرین بخصوص در مناطق کوهستانی می باشد. بر این اساس مطالعه برف و آب حاصل از ذوب آن بسیار ضروری به نظر می رسد. در این تحقیق که در حوضه آبخیز سقز واقع در استان کردستان صورت گرفته است، رواناب حاصل از ذوب برف محاسبه شده است. برای برآورد رواناب متغییرها و پارامترهای زیادی باید محاسبه شوند. یکی از این متغییرها، سطح برف حوضه است که یکی از ورودی های مهم مدل برآورد رواناب می باشد. برای این منظور با بهره گیری از تصاویر MODIS وبا دو روش مختلف یعنی روشهایSub pixel و Pixel base سطح برف برآورد گردید. برای مقایسه روشهای بکار رفته در برآورد برف، از تصاویر IRS که قدرت تفکیک مکانی بهتری دارند استفاده شد. در روش Pixel base با استفاده از شاخص NDSI و بکارگیری آستانه برای آن سطح برف برآورد گردید و در روش Sub pixel درصد برف موجود در هر پیکسل با الگوریتم LSU بدست آمد. طبق نتایج بدست آمده روش Sub pixel دارای دقت بهتری نسبت به روش Pixel base می باشد. پس از برآورد برف و دریافت اطلاعات اقلیمی حوضه، مدل SRM برای برآورد رواناب مورد استفاده قرار گرفت و رواناب روزانه حوضه برآورد گردید. در نهایت با مقایسه و بررسی نتایج بدست آمده با داده های زمینی دقت این مدل در برآورد رواناب ناشی از ذوب برف تایید گردید. جهت تعیین دقت مدل از دو ضریب R2 و E استفاده شد که بر اساس این دو ضریب دقت مدل به ترتیب 0/96 و 0/94 می باشد.