۱۴۰۴/۰۱/۱۰
حسین دانش مهر

حسین دانش مهر

مرتبه علمی: دانشیار
ارکید:
تحصیلات: دکترای تخصصی
اسکاپوس: ۹۸۱۵۳
دانشکده: دانشکده علوم انسانی و اجتماعی
نشانی: سنندج- دانشگاه کردستان
تلفن: ۰۸۷۳۳۶۶۴۸۴۲

مشخصات پژوهش

عنوان
مطالعه آسیب‌شناختی آگاهی زیست‌محیطی کشاورزان و بهره‌برداران دشت‌های شرقی استان کردستان نسبت به مدیریت منابع آب و ارائه روش‌های اجتماع‌محور، ارتقاء حساسیت و مشارکت‌پذیری اجتماعی با تأکید بر الگوهای بهینه دانش‌افزایی و اطلاع‌رسانی عمومی
نوع پژوهش
طرح پژوهشی خاتمه یافته
کلیدواژه‌ها
آگاهی زیست‌محیطی، توسعه‌ی پایدار، مدیریت منابع آب، اتنوگرافی انتقادی، دشت‌های شرقی استان، به‌حاشیه‌راندگی رفتار زیست‌محیطی.
سال 1403
پژوهشگران حسین دانش مهر

چکیده

پژوهش حاضر به بررسی آگاهی زیست‌محیطی کشاورزان و بهره‌برداران دشت‌های شرقی استان کردستان و مشخصا دو شهرستان‌های قروه و دهگلان نسبت به مدیریت منابع آب می‌پردازد. روش‌شناسی پژوهش «اتنوگرافی انتقادی» است و حجم نمونه‌ی پژوهش حاضر با اعمال تکنیک کیفی «اشباع نظری» شامل 50 مورد مصاحبه‌ی عمیق و نیمه‌ساخت یافته با 38 کشاورز و بهره‌بردار، 6 نفر نخبه‌ی محلی و مطلع کلیدی و 6 نفر از کارشناسان ادارات جهاد کشاورزی و محیط‌زیست شهرستان‌ می‌باشد. داده‌های بر اساس تکنیک «تحلیل تماتیک» و کدگذاری‌های سه‌گانه دربرگیرنده‌ی 46 مفهوم، 9 مقوله‌ی اولیه، 3 مقوله‌ی ثانویه و 1 مقوله‌ی هسته است. نتایج تحلیل‌ها نشان می‌دهد که: ١) کشاورزان و بهره‌برداران میدان مطالعه دارای حد قابل توجهی از آگاهی زیست‌محیطی هستند اما چندان تمایلی به اخذ رفتار و عملکرد زیست‌محیطی در مدیریت بهینه‌ی منابع آب ندارند. این یافته در قالب «آگاهی‌ زیست‌محیطی غیرعملی» مفوم‌پردازی شده است. 2) عدم تبدیل آگاهی به نگرش و رفتار زیست‌محیطی ناشی از مجموعه‌ی عوامل درهم‌تنیده‌ی است که عبارتند از: «نابسندگی برنامه‌ریزی اداری-سازمانی»، «منطق اولویت اقتصادی» و «خصلت ناپیدای عوامل اجتماعی-فرهنگی». درواقع، هر گونه تلاش در راستای ارتقاء آگاهی‌زیست‌محیطی عملی کشاورزان نیازمند کاهش تاثیرگذاری مجموعه‌ عوامل تعیین‌کننده‌ای است که تحت عنوان «تعیینات چندبعدی نگرش زیست‌محیطی» مفهوم‌پردازی شده است. 3) کشاورزان و بهره‌برداران دو شهرستان قروه و دهگلان دچار «رهاشدگی آموزشی-ترویجی» از سوی سازمان‌ها و نهادهای ذی‌ربط شده‌اند. نتایج نشان می‌دهد که اقدامات در راستای دانش‌افزایی، ارتقاء حساسیت‌ اجتماعی و مشارکت‌پذیری کشاورزان و بهره‌برداران مستلزم ایجاد تغییر سیستماتیک و هماهنگ در تمامی ابعاد اداری-سازمانی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است که منجر به پدیده‌ی «به‌حاشیه‌راندگی رفتار زیست‌محیطی کشاورزان نسبت به مدیریت منابع آب» شده است است. در این راستا، پژوهش حاضر به بررسی‌ چالش‌های موجود، بررسی راهکارها و معرفی پیشنهادات عملی می‌پردازد.