1403/02/13
امیرعلی صادقی

امیرعلی صادقی

مرتبه علمی: استاد
ارکید:
تحصیلات: دکترای تخصصی
اسکاپوس: 35610752300
دانشکده: دانشکده کشاورزی
نشانی: سنندج- دانشگاه کردستان- دانشکده کشاورزی- گروه علوم دامی
تلفن: 09183717052

مشخصات پژوهش

عنوان
اثرات اسید بنزوئیک بر عملکرد، قابلیت هضم مواد مغذی، معدنی شدن استخوان و کارآیی استفاده از آنزیم فیتاز در جیره جوجه های گوشتی
نوع پژوهش
پایان نامه
کلیدواژه‌ها
اسید بنزوئیک، فیتاز، عملکرد، جوجه های گوشتی
سال 1399
پژوهشگران مژده کرمی(دانشجو)، احمد کریمی(استاد راهنما)، امیرعلی صادقی(استاد راهنما)، جرگن زینتک(استاد مشاور)، فرشاد گودرزی بروجنی(استاد مشاور)

چکیده

هدف از این مطالعات بررسی اثرات افزودن اسید بنزوئیک بر کارآیی استفاده از آنزیم فیتاز در سطوح توصیه شده (آزمایش اول) و سطوح بالاتر از سطح توصیه شده (آزمایش دوم) روی عملکرد رشد، معدنی شدن استخوان، قابلیت هضم و صفات خونی بود. در آزمایش اول، مکمل آنزیم فیتاز و اسید بنزوئیک به ترتیب در سطوح 500 واحد بر کیلوگرم و 5/0 گرم بر کیلوگرم به جیره های شاهد منفی و مثبت اضافه گردیدند. جوجه های گوشتی که جیره شاهد منفی را دریافت کردند دارای وزن بدن، مصرف خوراک، محتوای خاکستر انگشت پا و استخوان درشت نی، محتوای فسفر استخوان، سرم خون و قابلیت هضم ظاهری ایلئومی فسفر، کلسیم و پروتئین خام کمتری در سن 28 روزگی و ضریب تبدیل خوراک بالاتری در کل دوره ی آزمایش بودند (05/0 ≥ P). افزودن فیتاز به جیره شاهد منفی موجب بهبود ضریب تبدیل خوراک در دوره ی آغازین و رشد، محتوای خاکستر انگشت پا و استخوان درشت نی در سن 28 روزگی گردید و فعالیت آلکالین فسفاتاز سرم را در گروه تغذیه شده از جیره شاهد مثبت کاهش داد (05/0 ≥ P). افزودن اسید بنزوئیک محتوای خاکستر انگشت پا را افزایش داد (05/0 ≥ P). جوجه های گوشتی تغذیه شده با جیره شاهد مثبت همراه با اسید بنزوئیک دارای ضریب تبدیل خوراک بهتری در دوره ی پایانی آزمایش بودند (05/0 ≥ P). افزودن فیتاز به جیره حاوی اسید بنزوئیک، افزایش وزن بدن و مصرف خوراک را در دوره ی آغازین بهبود داد (05/0 ≥ P). در آزمایش دوم، مکمل آنزیم فیتاز و اسید بنزوئیک به ترتیب هر کدام در دو سطح 500 و 1000 واحد بر کیلوگرم و 5/0 و 1 گرم بر کیلوگرم به جیره شاهد منفی اضافه شدند. صفات عملکرد رشد زمانی که فیتاز به جیره شاهد منفی اضافه گردید، بهبود یافت (05/0 ≥ P). مکمل فیتاز، محتوای فسفر سرم، طول و محتوای خاکستر استخوان درشت نی، قابلیت هضم ظاهری ایلئومی فسفر و طول ویلی را افزایش و محتوای کلسیم سرم و رطوبت بستر را در سن 28 روزگی کاهش داد (05/0 ≥ P). افزودن اسید بنزوئیک به جیره باعث افزایش رطوبت بستر، محتوای کلسیم سرم، طول ویلی ژژنوم و عرض ویلی ایلئوم گردید (05/0 ≥ P). لیکن ترکیب مکمل فیتاز و اسید بنزوئیک قابلیت هضم ظاهری ایلئومی کلسیم و عمق کریپت ایلئوم را کاهش داد، اما عرض ویلی و نسبت طول ویلی به عمق کریپت را به ترتیب در ژژنوم و ایلئوم افزایش داد. بر این اساس، مکمل فیتاز موجب بهبود برخی صفات عملکرد رشد، معدنی شدن استخوان، قابلیت هضم ایلئومی ظاهری مواد مغذی و مورفولوژی روده به ویژه در جیره شاهد منفی گردید. مکمل اسید بنزوئیک موجب بهبود محتوای خاکستر انگشت پا و مورفولوژی روده گردید.