1403/09/01
سید علی جوهری

سید علی جوهری

مرتبه علمی: دانشیار
ارکید:
تحصیلات: دکترای تخصصی
اسکاپوس: 35092663900
دانشکده: دانشکده منابع طبیعی
نشانی: کردستان، سنندج، دانشگاه کردستان، دانشکده منابع طبیعی، گروه شیلات، کد پستی 6617715175، صندوق پستی 416
تلفن: 08733627721-5 (int. 4303)

مشخصات پژوهش

عنوان
مطالعه اثرات آسیب شناسی بافتی ناشی از مواجهه همزمان فاز محلول نفت خام و نانو ذرات دی اکسید تیتانیوم تحت تابش فرابنفش و تاریکی در کپور معمولی نوجوان (Cyprinus carpio)
نوع پژوهش
پایان نامه
کلیدواژه‌ها
کپور معمولی، نفت خام، فرابنفش، آسیب شناسی بافتی، نانو ذرات دی اکسید تیتانیوم
سال 1394
پژوهشگران سیده ژینو حسینی(دانشجو)، سعید ضیائی نژاد(استاد راهنما)، سید علی جوهری(استاد مشاور)، بهزاد نعمت دوست حقی(استاد مشاور)

چکیده

قرار گرفتن آبزیان در معرض آلودگی های نفتی در محیط های دریایی یکی از مشکلات مهمی است که ارگانیسم های آبزی را تهدید می کند. نفت و ترکیبات آن اثرات حادی بر ماهیان داشته و اثرات آنها بر مرحله لاروی و جوانی ماهیان شامل تغییرات ریخت شناسی، آسیب شناسی بافتی و آسیب های ژنتیکی گزارش شده است. تحقیقات نشان داده اند که مواد فتوکاتالیست مثل نانو ذرات دی اکسید تیتانیوم می تواند آلاینده های موجود در هوا و آب شامل آلاینده های معدنی، آلاینده های آلی و میکروموجودات زنده را اکسید کنند. در این مطالعه تجربی تعداد 210 قطعه ماهی کپور معمولی با محدوده وزنی (50-30 گرم) در 7 تیمار (control; TiO2/uv; TiO2/dark; Oil/uv; Oil/dark; Tarkib/uv; Tarkib/dark) در یک دوره 21 روزه مورد بررسی قرار گرفتند. در پایان آزمایش، بافت آبشش و کبد حداقل 3 قطعه ماهی از هر تیمار به صورت تصادفی نمونه برداری شد و بافت ها برای مشاهده هر گونه علائم تغییر آسیب شناسی با استفاده از میکروسکوپ نوری ارزیابی می شوند. تغییرات ساختاری نظیر هیپرتروفی، هیپرپلازی، نکروز، ادم و آسیب عمومی مثل جداشدن اپیتلیال از غشای پایه تیغه های آبششی، پرخونی در رشته و تیغه های آبششی، چماقی شدن رشته های آبششی و چسبندگی تیغه ها و سایر تغییرات محتمل ریختی در مقایسه با گروه شاهد مورد بررسی قرار گرفت. به طور کلی مقایسه نتایج بدست آمده از این پژوهش نشان داد که اگرچه هر شش ترکیب (TiO2/uv; TiO2/dark; Oil/uv; Oil/dark; Tarkib/uv; Tarkib/dark) در آب منجر به افزایش آسیب بافتی در آبشش کپور معمولی نوجوان شد، اما در مقادیر برابر میزان آسیب متاثر از فاز محلول نفت خام تهیه شده در تاریکی به مراتب بیشتر است. با عنایت به نتایج به دست آمده از این پژوهش به نظر می رسد که استفاده از نانوذرات دی اکسید تیتانیوم می تواند موجب کاهش آسیب های بافت شناختی ماهی کپور معمولی نوجوان در مواجهه با فاز محلول نفت خام شود.