1403/02/18
بابک سوری

بابک سوری

مرتبه علمی: دانشیار
ارکید:
تحصیلات: دکترای تخصصی
اسکاپوس: 11139214000
دانشکده: دانشکده منابع طبیعی
نشانی: ایران- سنندج، صندوق پستی 416، دانشگاه کردستان، گروه محیط زیست
تلفن: +98-87-33620551

مشخصات پژوهش

عنوان
مقایسه شاخص های غنی شدگی، ریسک اکولوژیکی، بار آلودگی و ضریب واگرایی بمنظور برآورد آلودگی فلزات سنگین در گرد و غبار نیمه غربی ایران
نوع پژوهش
مقاله چاپ‌شده در مجلات علمی
کلیدواژه‌ها
گرد و غبار غرب ایران ، فلزات سنگین، Enrichment Factor، Ecological Risk، Pollution Load Index، Coefficient of Divergence.
سال 1397
مجله پژوهش هاي محيط زيست
شناسه DOI
پژوهشگران مهدی رجبی ، بابک سوری

چکیده

ذرات معلق گرد و غبار با منشا فرسایش بادی خاک از عوامل آلاینده هوا بشمار می روند که هنگام جابجائی در اتمسفر مقادیری از ترکیبات موجود در قشر زمین را حمل نموده و موجب کاهش کیفیت محیط زیست می شوند که این امر با بکارگیری شاخص های مختلفی قابل ارزیابی می باشد. در این تحقیق مقادیر دو فلز Fe و Mn و شش فلز Zn, Cu, As, Ag, Cr, Ni بترتیب به روش شعله و کوره گرافیکی جذب اتمی در نمونه های گرد و غباری که بمدت یک سال با فواصل زمانی 10 روزه از سه شهر واقع در نیمه غربی کشور (اندیمشک، خرم آباد و سنندج) که در عرض های جغرافیائی متفاوتی قرار دارند تهیه شد. سپس سطح خطر آلودگی این فلزات سنگین در نمونه های بدست آمده با استفاده از شاخص های EF (Enrichment Factor)، Eri (Ecological Risk)، PLI (Pollution Load Index) و CD (Coefficient of Divergence) مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج حاکی از برآورد سطح بالای خطر آلودگی Ag و Cu در گرد و غبار هر سه شهر با استفاده از شاخص های EF و Eri بود. همچنین شاخص PLI بیشتر بودن آلودگی فلزات سنگین در گرد و غبار سنندج را تایید نمود. علاوه بر این شاخص CD بطور نسبی شباهت بیشتری میان گرد و غبار خرم آباد و اندیمشک از حیث مقادیر فلزات سنگین اندازه گیری شده در طول دوره نمونه برداری نشان داد ضمن آنکه سطح آلودگی فلزات سنگین در گرد و غبار هر سه ایستگاه در فصل زمستان بیشترین مقادیر را نسبت به سایر فصول دارا بود.